Merneptah Stel nedir?



Eski Mısır'ın birçok kanadı, askeri başarılarında çok gurur duyuyordu ve 1213'ten 1203'e kadar hüküm süren Kral Merneptah bir istisna değildi. Libyalılara karşı başarılı bir askeri harekatın ardından Merneptah , Seo uzmanı genellikle kalıcı bir anıt ya da mezar taşı olarak kullanılan bir stel , oyulmuş bir taş ya da tahta bir tablet yaratılmasını emretti . Merneptah stelinin metni, aslında MS 1896 yılına kadar arkeologlar tarafından keşfedilmemesinin bir nedeni olan mevcut bir stelin arkasına yazılmıştır.

Merneptah steli, firavun ve ordunun sahip olduğu savaş ve askeri zaferlerin tüm ayrıntılarını ayrıntılı olarak anlatıyor. Bir kralın askeri zaferinin bu kalıcı kaydı, kendi başına olağandışı bir şey değildir, fakat bu steli diğer Seo hizmeti stellerden ayıran şey, “İsrir” adı verilen göçebe bir kabile dahil, Kenan ülkesindeki birkaç küçük toprakların daha önce fethedilmesidir. "yaygın olarak İsrail olarak tercüme edildi. İsrail veya İsrir'e yapılan referans doğruysa, Merneptah steli varoluşundan bahseden ilk Mısır stelidir.

ilan
Merneptah steli, Mercanistan'ın Libyalı kampanyadan önce fethedildiği iddia edilen birkaç Canaanite kentine ve kabilene yalnızca kısmi bir gönderme yapar: Aşkelon, Gezer, Yanoam ve İsrail (İsrir). Stel özellikle Isrir ya da İsrail’in "israf edildiğini ve tohumunun artık olmadığını" söylüyor. Stel üzerindeki bazı modern uzmanlar, stelin metninin son birkaç satırının aslında kralın askeri kahramanlığına vatansever bir övgü olarak söylenecek bir galip ya da şiirin sözleri olduğunu ileri sürüyorlar. Yenilen Canaanite kabilelerinden bahsetmek, modern zaferleri Yorktown, Gettysburg veya Normandiya'daki savaşlardan bahsetmek gibi, önceki zaferleri hatırlatmaktı.

Flinders Petrie liderliğindeki MS 1896'da bir arkeolojik keşif, kralın Thebes'deki son dinlenme yerinde Merneptah stelini ortaya çıkardı. Yazıyı çevirmek için işe alınan bir hiyeroglif uzmanı, kabile ya da İsrir adındaki insanlara atıfta bulunan nadir görülen bir hiyeroglifin keşfedilmesine şaşırdı. Daha önce, İsrailliler tarafından yazılan kutsal metinler dışında, İsrail'in eski aşiretine ya da milletine yapılan dış referanslar çok az olmuştu. İsrail'e yapılan göndermenin Merneptah steli üzerindeki önemi arkeologlar ve çevirmenler üzerinde kaybolmadı. Arkeolojik ve tarihi çevrelerde, bu stel "İsrail steli" olarak da bilinir. Stelin kendisi, bugün hala görülebilen Kahire'nin Mısır Müzesi'ne nakledildi.

Ancak Merneptah stelini çevreleyen bazı tartışmalar var. Mısırlı ya da başka pek çok yönetici, ofislerinde başarılarını abartmaya meyilliydi ve bazı tarihçiler, stel üzerindeki askeri zaferlerin uzun listesinin, bir tür hiperbol örneği olabileceğini öne sürüyorlar. O dönemde askeri harekatın diğer hesapları, örneğin, Kenan ülkesindeki askeri kampanyaya referansları içermez. Mısırlı bir hükümdarın isyanları bastırmak veya fethedilen topraklar üzerinde hakimiyet kurmak zorunda kalması mümkün olsa da Merneptah'ın Kenan'daki zaferini destekleyen çok az kanıt vardır. Aslında, onun saltanatı sırasında o bölgede hiç bulunmamış olabileceğine dair bazı kanıtlar vardır.

Eğer stel üzerine kaydedilen askeri zaferler gerçekten abartılmışsa ya da büyük ölçüde icat edildiyse, İsrir'e yapılan göndermeler tarihsel olmaktan çok metaforik olabilir. Bazı çevirmenler de İsrir'i okuyan hiyeroglifin aslında İsrail kabilesi değil Suriyelilere atıfta bulunabileceğine dair bir argüman yaptılar. Suriyeliler Mısır'a göçebe İsraillilerden çok daha büyük bir askeri tehdit olurdu, ancak birçok modern Suriye tarihçisi Kurumsal seo bu tür bir askeri yenilginin gerçekleştiğini reddediyorlar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gluteus Medius nedir?

Almanya'daki Ana Siyasi Partiler Nelerdir?

Merit nedir?